Op 10 december is hier, vanuit het bestuur, tijdens de kookavond van Bas aandacht aan geschonken. Uit handen van bestuurslid Jacques Froon, kreeg Bas bloemen en een leuk cadeau aangeboden. Zie foto.

Speciaal voor het 40-jarig jubileum van Bas wil ik daar nog een klein artikel aan besteden.
Ik ken Bas al vele jaren maar toch heb ik nog een informatief interview met hem gehouden om geen onjuiste weergave van de feiten te krijgen.

Bas vertelde dat hij in 1979 lid is geworden van het Culinaire Gilde.
De locatie was de Dommelsche Bierbrouwerij in Dommelen. Zijn toenmalige chef was Fred Hasselman.
In 1981 heeft Bas de proef afgelegd voor gezel.
Na een aantal gezellige jaren bij de 2e dinsdag heeft hij op aanraden van Albert van Dijk met succes de proef voor maître afgelegd. Hij memoreerde nog even aan zijn nagerecht :
een paté de cinq fromages in de vorm van een terrine, met 5 verschillende kleuren. Begeleid door een witte Montbazillac 1976 chateau la Brie. Volgens de jury en toppertje. Later is dit gerecht nog verwerkt in een van onze recepturen.
Vanaf 1991 tot op heden, is Bas chef van de 2e Dinsdag. Hij is toen Dre Meulenbroek opgevolgd.
In 2006 heeft hij, met veel plezier, een aantal jaren de begeleiding van de nieuw opgerichte 5e dinsdag op zich genomen.
In 1994 is hij Johan Wortelboer opgevolgd als voorzitter van het CGB. Tot 2002 is Bas voorzitter geweest. Het was een hectische tijd. De brouwerij wilde onze kookruimte er bij hebben voor eigen gebruik. Begin 1995 is een oplossing gevonden door te verhuizen naar café Jonkers in Valkenswaard.
We kregen daar de beschikking over een voormalige feestzaal die met veel hulp van anderen is omgebouwd tot restaurant en keuken. Vele leden hebben hier hebben hier eveneens hun bijdrage aan geleverd.

In 2009 is Bas lid van verdienste geworden. Iets wat hij zeer gewaardeerd heeft.

Ook heeft Bas vele jaren in de examencommissie gezeten. Tegenwoordig heet dat:
commissie proeve van bekwaamheid.
Daar is hij momenteel nog steeds als adviseur aan verbonden.

Als laatste wil ik nog even memoreren aan het feit dat Bas sinds jaar en dag de foto’s maakt van de gerechten die op de chefsavond worden bereid en afgedrukt zijn in de Liaison. ( Zie foto )

Bas dank voor al je goede werk voor ons culinaire gilde en gefeliciteerd met de 40 jarig jubileum.

Cees Pennings.

Bas1

Bas2

Bas3

Bas4

« Nieuwsoverzicht